Ett decennium av musik del två – December 18th, 2011

Vi fortsätter väl ett decennium framåt. I det här inlägget går jag genom åren 1996 till 2005 och stor hjälp har jag haft av mina sedan 1997 rätt så kompletta irc-loggar. Jag har bara valt ut en låt från varje år fast det vissa år sku ha behövts två (eller fler). Däremot blev ju livet lite annorlunda efter att jag flyttade ihop med Kristina 1996 och låtarna är sällan knutna till någon viss händelse. Så, here goes…

1996 Hypocrisy – Slippin’ Away från skivan Abducted. Den här skivan köpte jag efter att jag hört den några gånger hos Halavakken. Skivans första låtar är mer eller mindre vanlig dödsmetall med alien-tema men de tre sista låtarna är vad som fick  mig att köpa skivan. De har jag lyssnat på om och om igen, de finns alla tre med i min singel-samling i bilen. Jag antar man nästan kan se skillnad på de ospelade och de spelade delarna av CD:n, så ofta snurrade den före den blev rippad. Låten Slippin’ Away är den bästa av de tre.

1997 Apollo 440 – Vanishing Point från skivan Electro Glide in Blue. Jag köpte skivan i början av 1997 och fastnade genast för de låtar som inte blev singlar från skivan, speciellt låt nummer fem – Vanishing Point.  7 minuter och 28 sekunder av ren ambient. Musik som gjord för hörlurar.

1998 Rolling Stones – Paint It, Black från skivan Aftermath. En av de första mp3:or jag laddade ner och jag lyssnade så ofta på den att jag a) lyssnade sönder den och b) alltid använder den för att testa om ljudet fungerar i datorn efter någon ändring. Att låten finns i en av mina favoritfilmer FMJ gör ju inte saken sämre.

1999 Rob Dougan – Clubbed to Death från Matrix Soundtracket. Den här låten är den bästa från hela Matrix-filmen som naturligtvis var the film of nittinie. Igen en låt för hörlurar.

2000 Funker Vogt – Nuclear Winter från skivan Machine Zeit. Den första Funker-låten som jag blev introducerad till av Dempa på IRC. Det tog flera år innan jag började lyssna på andra Funker Vogt-låtar eller annan industrial men nu tillhör det stapelvaran i min Spotify-spellista. Pianomusik när den är som bäst.

2001 Rammstein – Ich Will från skivan Mutter. 2001 hade jag en svår Rammstein period och det blev inte bättre av skivan Mutter som innehåller nästan bara bra låtar.

2002 Ladytron – Playgirl från skivan 604. Ladytron blev jag tipsad om av Lotta och speciellt låten Playgirl har fastnat.  Tyvärr har jag inte gillat några av deras senare skivor så från min synvinkel blev de ett one-hit wonder.

2003 Apoptygma Berzerk – Kathy’s Song från skiva APBL2000. Dempa var även den som tipsade mig om Apoptygma Berzerk och deras live-skiva APBL2000 lyssnade jag mycket på förrän jag fastnade för överiga (och bättre) Apop-skivor. Låten nedan är album-versionen från skivan Welcome to Earth.

2004 Flaming Lips – Yoshimi Battles the Pink Robots Part I från skivan med samma namn. Ännu en låt av ett band jag hittills aldrig hört om som jag blev tipsad om av Lotta. Jag gillade musiken så mycket att jag köpte skivan. Döpte till och med min nya jobbmaskin till yoshimi. Tyvärr har Flaming Lips gjort en massa ren dritt, det här är enda skivan jag tål.

2005 Broder Daniel – Cruel Town. Denna låt brände Nybä in på landefesten sin genom att luukutta på den på högsta volym medan vi sov i rummet bredvid. Efter det har jag haft svårt att motstå den. Denna låt och Shoreline lyssnar jag ofta på.

Då har ännu ett decennium gått, snabbt gick det även om det tog en god stund att skriva inlägget. Om en tid kommer del två komma fem som behandlar åren 2006-2010.

0 Comments
Posted in Musik

Comments are closed.