LBA: Oh yes! – May 5th, 2009

Det anlände ett paket från verkkokauppa.com idag…

_igp1001

Innehållet var det här: En Pentax DA* 50-135/2.8. Orsaken till varför jag köpte den är att vi ska fara till Skottland i sommar (om nu inte grispesten förstör allt) och jag behöver något “längre” i kameraväg. Jag har sedan tidigare bara två linser nämligen till min Pentax, en DA 16-45/4.0 och en FA 35/2.0 (ja min kit-lins, en DA 18-55/3.5-5.6 har jag också) och det har funnits “ett hål” i brännvidderna över 50 mm.

DA på Pentax-speak betyder att objektivet inte ritar en bild-cirkel som täcker en yta av 24x36mm (bildrutan på en 35mm film) utan den är optimerad för det mindre sensorformatet APS-C. Alla Pentax nya objektiv är av DA-typen, och det är lite synd efter som jag gärna sku vilja använda de objektiv jag köper till min Pentax MZ-S filmkamera också. Det blir väl att nångång försöka få ihop en passande uppsättning DA- och FA-objektiv…

DA* betyder att linsen är “vattentät”, vilket ju passar bra ihop med kamerahusen Pentax K10D och K20D eftersom de också är “vattentäta”. Vattentät är väl fel ord, på engelska tror jag det kallas water resistant vilket är steget ovanför splash resistant men steget under water tight. Tål regn kan man väl kalla det på svenska.

_igp1002Objektivet är även mitt första med inbyggd fokusmotor och det är nästan så man känner sig som en Canikonist när man fotar med den. Jag har tyvärr inte hunnit ta så mycket bilder med linsen ännu, det började regna när jag kom hem från jobbet via posten och även om kombinationen kamera + objektiv tål regnet tycker inte jag om att bli blöt. Eventuella tester för att avgöra om jag fått ett bra exemplar får bli tills en annan dag (typ i morgon…).

0 Comments
Posted in Foto, Kameror

Comments are closed.