Konstiga kameror avsnitt #1 – April 11th, 2009

_igp0662Kameran till höger är en Voigtländer VF135 från slutet av 70-talet. Jag hittade den på ett lopptorg här i Åbo. Kameran är väldigt sliten och har en del bucklor men linsytorna verkar OK och inuti är den ren och hel. Tyvärr har jag inte fått ljusmätaren att fungera i den så jag har inte kunnat ta bilder. Det kan dock hända att det endast är den mekaniska kopplingen till visaren i sökaren som är sönder, men jag vet inte.

_igp0663Följande kamera är en Minolta Autopak 600-X. Den borde vara från slutet av 60-talet. Kameran får anses som ett samlingsobjekt eftersom den använder 126 film. Ratten till höger på kameran är för fokuseringen. Den har fyra lägen som illustreras med symboler i sökaren: en person, två personer, en grupp och ett berg. Sökaren är för övrigt helt underbar med tanke på vilken familj av kameror den hör till. Kameran är köpt på ett lopptog i Åbo.

_igp0667Sista kameran i detta avsnitt är en Minolta Vectis GX-4 APS kompaktkamera. Kameran är vattentät ner till fem meters djup. Det här är en kamera som använts, texten är nästan bortsliten från plastskalet och tyvärr märkte jag när jag kom hem med den att skalet även var spräckt. Den är sålunda inte särskilt vattentät eller användbar längre. Den är köpt från ett lopptorg i Åbo.

Tre kameror av tre sönder. Det var ju inga lyckade köp direkt verkar det som. Även fast dessa tre i värsta fall är oanvändbara så har jag trots allt inte gett mer än ett par tre euro totalt för dem. Det är fördelen med att utöka samlingen från lopptorg och för det mesta köper jag nog fungerande grejjer, men man får ju då betala därefter.

Tanken är att dessa avsnitt om konstiga kameror ska dokumentera innehållet i ett av skåpena i mitt arbetsrum, inte ens jag kommer längre ihåg allt som där finns…

0 Comments
Posted in Kameror

Comments are closed.