I’m so done with digital! – February 13th, 2009

Canon A-1

Canon A-1

Ett berömt citat. Inte för att det stämmer in på mig, men jag har gått och analogiserat mig till en del.

I slutet av förra året kände jag plötsligt att jag ville ha en filmkamera. Jag kommer inte längre ihåg hur jag kom fram till att en Canon A-1 sku vara bra att ha, men en sådan började jag söka. Hade redan hittat ett hus på ebay.de som verkade vettigt när jag råkade kolla in Rahalas beggatlista, och där fanns en A-1 till samma pris som på ebay. Var efter den nästa dag. Det känns nog ganska skoj att fota med en kompetent manuell filmkamera. Slutaren är ganska högljudd och det smäller nästan elakt i kameran när man tar en bild. Inget Leica-ljud direkt. Två linser har jag slarvat på mig, en FDn 28/2.8 och en FDn 50/1.8. Helt basic saker som inte belastat plånboken alltför mycket. Ja och så ett A-1 reservhus som slank in i samlingen här strax före jul.

För tillfället funderar jag dock på att göra mig av med mina A-1:or eftersom en Pentax MZ-S kommit in som en hermelin bland katterna. MZ-S är Pentax sista filmhus, och lite speciellt i designen. Kameran tillverkades mellan 2001 och 2006, men jag vet inte närt mitt hus är tillverkat. Jag fick kameran genom att jag bytte bort min K10D efter en annons på kameralaukku.com (och digicamera.net). Jag har ännu inte hunnit fota en hel rulle med kameran eftersom jag fick den först igår. Jag har heller inga full frame Pentax AF-linser, en sak jag säkert hamnar att åtgärda. För att kunna testa kameran har jag lånat en FA50/1.4 av en vän.

Bilder på Pentaxen. På den andra bilden saknas ögonmusslan, den hade fallit av i väskan och jag märkte det först efter att jag tagit bilderna.

Pentax MZ-S

_igp0288

0 Comments
Posted in Kameror

Comments are closed.